vacaturesite cv uploaden

Lees privacybeleid voordat u een online CV plaatst

Wees bewust van de informatie die u in uw online CV zet

Als u groot belang stelt in uw privacy, doet u er goed aan om het privacybeleid van de online vacaturesite te lezen alvorens u uw online CV plaatst. Beperk u met het aanleveren van gegevens, informatie en bestanden hoe dan ook tot de standaard inhoud van een CV.

Er zijn banensites die uw persoonlijke gegevens verkopen als marketinginformatie. Sommige sites zijn zelfs louter opgericht om gegevens te verzamelen om die te kunnen doorverkopen. Via dergelijke sites zal u waarschijnlijk geen baan vinden. Niet alle vacaturesites maken vermelding van een privacybeleid. Deze sites bieden dus geen enkele garantie over hoe zij met uw gegevens omgaan.

Houd er rekening mee dat ook via gerenommeerde vacaturesites uw gegevens op straat kunnen komen te liggen. En niet alleen wanneer u uw gegevens op ‘openbaar’ zet. Werkgevers moeten uw CV natuurlijk kunnen bekijken en downloaden en hebben daarom toegang tot uw CV. Het is niet uit te sluiten dat hier types tussen zitten die voorwenden werkgever te zijn. Zet daarom nooit informatie in uw CV die dieven nodig hebben om uw identiteit te kunnen stelen.

Bij het uploaden van uw curriculum vitae kunt u vaak zelf aangeven of uw online CV (of bepaalde informatie daaruit) openbaar is of (gedeeltelijk) toegankelijk voor werkgevers. Na een verzoek daartoe kunt u zelf besluiten of u bepaalde informatie prijs wil geven. Wees terughoudend met het openbaar zetten van uw e-mail adres en telefoonnummers.

 

Waak voor identiteitsfraude
Sommige sites worden opgezet met verkeerde bedoelingen. Internetcriminaliteit is helaas een feit dat bestaat. Vooral bij het verstrekken van gevoelige persoonlijke gegevens maakt u zichzelf kwetsbaar voor identiteitsfraude. Echt, werkgevers hebben het nummer van uw bankrekening of creditcard helemaal niet nodig om te bepalen of u een goede kandidaat bent. Ook bijvoorbeeld het burgerservice nummer kunt u achterwege laten, net zoals kopieën van een identiteitsbewijs. Dat zijn allemaal gegevens en documenten die pas relevant worden als de werkgever u werkelijk aan het werk wil hebben.

Ook al is de vacaturesite opgezet door een betrouwbare partij, zoals bijvoorbeeld de overheid, dan nog zijn er risico’s verbonden aan het prijsgeven van persoonsgegevens en kopieën van officiële documenten. Internetcriminelen verschaffen zich soms op illegale toegang tot servers om gegevens te stelen. De beveiliging van servers en gegevens blijkt meer dan eens niet adequaat genoeg te zijn. En zo kunnen uw gegevens zomaar terecht komen bij mensen aan wie u ze niet had willen toevertrouwen. Wees u daarvan bewust. Wat u wel of niet plaatst is uiteraard een afweging die u zelf maakt.

 

Gebruikersnaam en wachtwoorden
Het is verstandig om geen gebruikersnaam en wachtwoorden te gebruiken die u ook voor gevoelige sites gebruikt (zoals DigiD en uw bank). Natuurlijk, er zijn al zoveel gebruikersnamen en wachtwoorden nodig… Toch is het verstandig om voor vacaturesites iets anders te verzinnen. Mocht iemand uw gegevens en wachtwoord onderscheppen door middel van phishing , dan kunnen ze met die gegevens tenminste niet met iDeal op het internet gaan shoppen.

Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord overigens nooit prijs, ook niet als er naar gevraagd wordt door de beheerder van de vacaturesite.